«Ера ломбардного кредитування для банків завершена» - Світлана Черкай, член правління Піреус Банку в Україні
01 Листопада 2013

Київ, «Ера ломбардного кредитування для банків завершена», - заявила член правління Піреус Банку в Україні Світлана Черкай під час виступу на круглому столі «Малий бізнес в Україні: який у нього шанс стати європейським?», організованому Українським союзом промисловців і підприємців.

На її думку, вже минув час, коли українські банки були готові масово кредитувати населення і бізнес, особливо не розбираючись в їх фінансовому стані, рівні розвитку бізнесу, а звертали увагу лише на наявність застави, насамперед, нерухомості, як гарантії повернення кредиту.

«Сьогодні, через п'ять років після кризи 2008 року, наявність застави не є ключовим фактором при прийнятті банком рішення про надання позикових коштів,- сказала С. Черкай. - На перший план тепер виходять доходи і фінансовий стан позичальників, досвід ведення бізнесу, прозорість звітності, а також наявність бізнес-плану і чіткої бізнес-моделі, якщо мова йде про кредитування приватних підприємців або малих підприємств».

Член правління Піреус Банку в Україні підкреслила, що якщо ці фактори відсутні, банки, як правило, відмовляють у позикових ресурсах або надають їх за дуже високими ставками, що передбачають підвищену плату за ризики. «Особливо, якщо мова йде не про їх клієнтів, оскільки банки не бачать оборотів, не знайомі з їх бізнесом і перспективами розвитку, не розуміють їх поведінкової моделі»,- сказала С. Черкай.

Світлана Черкай, член правління Банку в Україні: «Ера ломбардного кредитування для банків завершена»

У ході дискусії вона також зазначила, що підприємці і малий бізнес не завжди готові показувати банкам свою управлінську звітність, ділитися внутрішньою інформацією, а також професійно готувати бізнес-плани і розраховувати як оптимістичний, так і песимістичний сценарій свого майбутнього розвитку. При цьому, на думку члена правління Піреус Банку в Україні, ситуація буде поступово змінюватися і обидві сторони прийдуть до конструктивного діалогу. «Це забезпечить синергетичний ефект всім: приватним підприємцям відкриє доступ до кредитних ресурсів без підвищених, за рахунок ризиків, ставок, а банки отримають нову базу перспективних позичальників», - підкреслила С.Черкай.

У круглому столі «Малий бізнес в Україні: який у нього шанс стати європейським?» також взяли участь перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров, перший заступник голови Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олександр Потімков, генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.

Довідка. Група Піреус Банку є однією з провідних банківських установ Південної та Східної Європи. Активи Групи Піреус Банку складають 95 млрд. євро, кредитний портфель становить 63 млрд. євро, а обсяг депозитів клієнтів досяг 55 млрд. євро (на кінець червня 2013 р.).

Піреус Банк присутній в Україні з 2007 року. Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (свідоцтво № 25).

Піреус Банк в Україні має найвищий рейтинг надійності депозитів (оцінка «5») від незалежного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» (останнє оновлення рейтингу – 27.09.2013).

Банк уповноважений Пенсійним фондом України здійснювати виплату пенсій і грошової допомоги, а також є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Піреус Банк є членом Форуму провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI).

Прес-служба Піреус Банку в Україні

тел.: +38(044)495-88-88