Меню

Архів новин
Загальна сума кредитів, виданих Піреус Банком в Україні у першому півріччі 2011 р., перевищила 388 млн грн.
17 Серпня 2011

За підсумками діяльності Піреус Банку в Україні у першому півріччі 2011 року згідно міжнародних стандартів фінансової звітності (IFRS) чисті активи зросли на 20% до 4,015 млрд грн., кредитний портфель зріс на 12,5% до 2,929 млрд грн; депозитний портфель збільшився на 4% до 1,363 млрд грн.; регулятивний капітал банку на 93% до 1,628 млрд грн. За 6 місяців 2011 року клієнтська база Піреус Банку зросла більш ніж на 10 000 клієнтів до 48 000.

«Попри складну ситуацію у Греції кількісні та якісні результати діяльності Піреус Банку у першому півріччі свідчать про суттєве розширення бізнесу в Україні однієї з провідних банківських груп Південної та Східної Європи, – повідомив голова Наглядової ради банку Янніс Кіріакопулос. – За цей час ми відкрили 4 нових відділення європейського зразка у Львові, Одесі, Донецьку та Маріуполі, ввели в експлуатацію систему Інтернет-банкінгу, повністю вибудували бізнес-напрямок обслуговування малих та середніх підприємств, втілили у життя масштабну програму тренінгів та змагання «Еталон якості» для співробітників відділень. Це дуже позитивно вплинуло на якість обслуговування, про що свідчать результати дослідження Mystery Shopping. Та найголовніше, що на сьогодні потрібне Україні – ми активно кредитували реальний сектор економіки», – сказав пан Кіріакопулос.

Загальна сума нових кредитів, виданих Піреус Банком платоспроможним позичальникам в Україні у першому півріччі 2011 р., перевищила 388 млн грн., переважна більшість яких – кредити середньому та великому бізнесу. «І ми маємо фінансові ресурси та конкурентні продукти для подальшого суттєвого зростання кредитного портфелю. Це – головне джерело покриття збитків банку, отриманих головним чином від формування резервів під проблемні кредити, переважна більшість яких стала наслідком економічної кризи 2009-2010 рр. в країні. І хоча сьогодні українська економіка зростає, певні нормативно-правові зміни мають бути зроблені, зокрема у законодавстві про банкрутство, для захисту прав кредиторів. Ми віримо, що ці необхідні зміни зараз відбуваються, та бачимо, що стан та платоспроможність позичальників покращуються. Оцінюючи початок 3-го кварталу, ми можемо констатувати, що липень вже став прибутковим місяцем для банку, і тому ми впевнені, що наша кредитна діяльність дозволить банку стати прибутковим за підсумками 2012 року», – наголосив Янніс Кіріакопулос.

Голова Наглядової ради АТ «Піреус Банк МКБ» Янніс Кіріакопулос

Голова Наглядової ради АТ «Піреус Банк МКБ» Янніс Кіріакопулос: «Наші акціонери збільшують статутний капітал банку на 785 млн грн. Це відображує їхню сталу зацікавленість у тому, щоб зробити Піреус Банк успішним гравцем в Україні».

У другому кварталі 2011 р. Піреус Банк у повному обсязі сформував резерви під проблемну заборгованість на суму 723 млн грн. «Згідно українського законодавства ці кошти мають відображатись у розділі «збитки», а отже враховуються у фінансовому результаті банку зі знаком «мінус», який за перше півріччя склав 656 млн грн.», – сказав в.о. голови правління Піреус Банку в Україні В`ячеслав Коваль.

«Дані збитки жодним чином не вплинули на рівень адекватності капіталу та показники ліквідності – головні індикатори надійності банку, – оскільки були прогнозованими. Ми планували у 2 кварталі 2011 р. сформувати резерви у повному обсязі, для чого на відповідну суму був збільшений регулятивний капітал Піреус Банку в Україні. На разі головний акціонер, Piraeus Bank S.A., збільшує статутний капітал свого дочірнього банку в Україні на 785 млн грн., тобто майже вдвічі. Після державної реєстрації додаткової емісії акцій банку, яка завершиться на початку осені, зареєстрований статутний капітал Піреус Банку МКБ складатиме 1,628 млрд грн. Станом на 29.07.2011 навіть з урахуванням згаданого розміру збитків адекватність регулятивного капіталу (норматив H2) Піреус Банку складає 21,56%, що більше ніж вдвічі перевищує нормативне значення (не менше 10%), норматив миттєвої ліквідності (Н4) – 103,2%, вп`ятеро вищий за нормативне значення (не менше 20%). Такі високі показники свідчать про те, що Піреус Банк дуже добре капіталізований та готовий до розширення своєї діяльності в Україні», – відзначив В. Коваль.

В.о. голови правління Піреус Банку в Україні В`ячеслав Коваль

В.о. голови правління Піреус Банку в Україні В`ячеслав Коваль: «Високий показник адекватності капіталу Піреус Банку свідчить про те, що банк дуже добре капіталізований та готовий до розширення своєї діяльності в Україні».

Піреус Банк сьогодні активно кредитує середній та великий бізнес, а також видає іпотечні кредити приватним клієнтам. Вигідні та прозорі умови кредитування дозволяють достатньо швидко збільшувати «здоровий» кредитний портфель. За 7 місяців 2011 року банк видав 403 млн грн. кредитів, з них понад 200 млн грн. малому та середньому бізнесу.

Окрім розширення кредитної діяльності, що є основним шляхом виходу фінустанови на беззбитковий рівень, Піреус Банк проводить активну роботу з проблемною заборгованістю. «Весь проблемний кредитний портфель банку забезпечений заставним майном, і ми бачимо джерела погашення та гарний потенціал для зниження проблемної заборгованості, а отже і зменшення збитків банку», – сказав В`ячеслав Коваль.

Довідка. Піреус Банк є однією із провідних банківських установ Південної та Східної Європи з активами 56 млрд 628 млн євро і регуляторним капіталом 4 млрд 300 млн євро (станом на 31.03.2011). Заснований у 1916 р., Піреус Банк сьогодні здійснює діяльність у Греції, Україні, Румунії, Болгарії, Єгипті, Албанії, Сербії, Кіпрі, а також у світових фінансових центрах – Нью-Йорку та Лондоні. Piraeus Bank S. A. є головною установою Групи Піреус Банку (Piraeus Bank Group); до Групи входять 10 банків і 21 компанія, які надають повний спектр фінансових послуг.

В Україні Піреус Банк надає повний комплекс банківських послуг приватним особам, малому і середньому бізнесу, а також корпоративним клієнтам. Серед пріоритетних напрямків – кредитування бізнесу та іпотечне кредитування.

Банк є членом Асоціації українських банків, Форуму провідних міжнародних фінансових установ, учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також входить до числа банків, уповноважених Пенсійним фондом України здійснювати виплату пенсій і грошової допомоги.

Піреус Банк має найвищий рейтинг надійності депозитів (оцінка «5») від незалежного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» (останнє оновлення рейтингу – 02.08.2011), що характеризує здатність банку вчасно та у повному обсязі виплачувати вклади. Банк має довгостроковий кредитний рейтинг агентства «Кредит-Рейтинг» на рівні «uaA» з прогнозом «стабільний» (дата оновлення – 21 червня 2011 р.). Даний довгостроковий рейтинг входить до групи інвестиційних, тобто є одним з найвищих рейтингів, які присвоюються банкам, що працюють на українському ринку.

Прес-служба Піреус Банку в Україні
Андрій Сахно
Тел./Факс: +38(044)495-8888
e-mail: asakhno(at)piraeusbank.ua