Керівництво Піреус Банку взяло участь у Регіональній інвестиційній конференції в Одесі
16 Липня 2015

Голова правління С. Наумов та член правління Т. Сотнікова взяли участь у Регіональній інвестиційній конференції в Одесі, що відбулася у п’ятницю, 10 липня п.р.

Головним спікером конференції виступив г-н Саакашвілі, Губернатор Одеської області, що зустрівся з понад 200 представниками міжнародного та українського бізнесу - членами Американської торговельної палати в Україні та стратегічними інвесторами, що зацікавлені в розширенні своєї присутності в Україні. Саша Боровик, радник губернатора Одеської області, разом із Губернатором регіону поділився своїм баченням пріоритетів подальшого розвитку.

Під час заходу було розглянуто економічно-фінансовий стан Одеського регіону та його привабливість для інвесторів, пріоритетних напрямів інвестування, приватизації державних підприємств, інвестиційні проекти тощо.

На сьогодні Одеська область є найбільшим регіоном України площею 33,3 тис. кв. м (близько 5,5% території країни) та населенням 2,4 млн. осіб. У 2014 р. обсяг прямих іноземних інвестицій склав близько 1,5 млрд. дол. США. До основних країн-інвесторів відносяться Кіпр (36,9%), Нідерланди (15%), Великобританія (8,4%), Сінгапур (5,1%), Німеччина (4,6%), США (3,8%). У першому кварталі п.р. Одеська область посідала 7-ме місце за обсягом прямих іноземних інвестицій на одну особу, що складав на 1 квітня п.р. 561,1 дол. США. ВРП Одеської області протягом 2008 – 2013 рр. щорічно зростав із темпом 8,2% та досяг 69,8 млрд. грн. (4,6% ВВП України).

Як повідомила Т.Сотнікова, «Одеса була і залишається важливим регіоном для Піреус Банку. Тож, ми будемо продовжувати співпрацювати та підтримувати своїх клієнтів у цьому регіоні, особливо тих, які мають бізнес у галузях, що було відзначено новим керівництвом Одеської області серед найбільш пріоритетних та перспективних, а саме — у сільському господарстві, транспорті, інформаційних технологіях та туризмі. Тим більші, що саме ці галузі ідеально підходять до нашої бізнес-моделі».

Під час конференції було визначено головні складові потенціалу розвитку регіону:

• розвинена транспортна інфраструктура і логістичний комплекс;
  • вигідне географічне розташування на перетині міжнародних транспортних коридорів;
  • розвинений АПК і родючі ґрунти, і наявність умов для виробництва та переробки продукції сільського господарства, зокрема виноробства;
  • вихід до Чорного моря і наявність природних рекреаційних ресурсів;
  • поточна політична ситуація між Україною і Росією щодо півострова Крим, перенаправляє торговельні потоки в порти материкової України і робить Одеську область однією з провідних регіонів з переорієнтації туристичних потоків найближчим часом.

До того ж, згідно з рейтингом інвестиційної привабливості регіонів України за 2014 рік, що було підготовлено Київським міжнародним інститутом соціології в партнерстві з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Одеська область посідає 3 місце серед усіх регіонів, після Львівської та Івано-Франківської областей. До основних галузей господарювання в Одеській області входять транспорт, торгівля, операції з нерухомістю, переробка, харчова та хімічна промисловість.

Значне підвищення позиції в рейтингу (у 2014 році Одеська область посіла лише 11 місце) , що також є фактором інвестиційної привабливості регіону, пояснюється, в першу чергу, поліпшенням так званих «м'яких» факторів, зокрема, ефективності влади, правил і процедур захисту прав власності, рівня корупції, ділового оптимізму і успішного досвіду інвестування.