Меню

Архів новин
«Міжнародні інвестори почали розміщувати гроші в грецьких банках», Міхаліс Саллас, голова ради директорів Групи в інтерв'ю агентству Bloomberg
16 Квітня 2014

Міжнародні інвестори почали розміщувати гроші в грецьких банках, так як вони очікують, що відновлення економіки призведе до збільшення прибутку в усій галузі, повідомив Міхаліс Саллас, голова ради директорів Групи Піреус Банку.

Оскільки дефіцит в країні скорочується, а обсяг виробництва стабілізується, банки, швидше за все, відновляться в більшій мірі, ніж вони раніше очікували від позичальників, що намагаються щосили, сказав в інтерв'ю М.Саллас.

«Передбачуване зниження частки простроченої заборгованості в кредитному портфелі і триваюче зниження депозитних ставок в Греції означає, що прибуток значно зростатиме», – сказав 63-річний банкір у своєму офісі в центрі Афін минулого тижня.

Піреус, другий за величиною банк країни за розміром активів, минулого місяця залучив 1.75 мільярдів євро (2,4 млрд. дол. США) в новий капітал з боку іноземних інвесторів, що є черговою ознакою того, що грецькі кредитори оговтуються від кризи суверенного боргу. 18 березня він також продав 500 мільйонів євро трирічних облігацій під час першого продажу державного боргу від грецького кредитора за період з 2009 року, згідно з даними, які склло інформаційне агентство Bloomberg.

«Ті, хто інвестує в Грецію, не просто шукають короткострокового прибутку», - сказав М.Саллас. «Вони містять у собі таких інституційних інвесторів, як пенсійні фонди і великі, тільки довгострокові фонди».

Грецька економіка, ймовірно, отримає додатковий імпульс наступного року, коли банки завершать скорочення частки позикових коштів і почнуть збільшувати обсяги кредитування компаній, а також споживачів, додав пан Саллас, який навчався на економіста в Німеччині.

Переговори з Шойбле

Греція, чиє боргове навантаження становить близько 180 відсотків від валового внутрішнього продукту, або порядку 326 мільярдів євро, скоротила дефіцит бюджету як одну із умов програми порятунку, яка підтримується державами єврозони і Міжнародним Валютним Фондом. Уряд і ЄС прогнозують, що в 2014 році Греція вийде з шестирічного спаду, а міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле минулого тижня сказав, що уряди єврозони обговорюють способи підвищення зростання в блокі, що найбільш заборгував нації.

«Ми бачимо реальне поліпшення, особливо коли мова йде про фінансову дисципліну, але ми повинні робити більше для того, щоб підтримати конкурентоспроможність грецьких компаній», - підкреслив пан Саллас. «Внутрішня консолідація необхідна для створення масштабної економії, а також компаній, які зможуть конкурувати на міжнародних ринках».

Міністр фінансів Греції Янніс Стурнарас сказав раніше цього місяця, що країна готується до невеликого випуску три-або п'ятирічних облігацій у першому півріччі цього року.
«Все вказує на те, що цей дебютний випуск облігацій Грецької держави матиме позитивний відгук з боку міжнародних інвесторів, що свідчить про їх впевненість у відновленні економіки», – додав пан Саллас, колишній урядовий чиновник і голова фондової біржі.

Збільшення капіталу

26 березня п.р. Піреус сказав, що він розмістив 1.03 мільярда нових звичайних акцій за 1.70 євро кожна, після стрес-тесту, проведеного центральним банком країни, був виявлений дефіцит капіталу в розмірі 425 мільйонів євро.

Міхаліс Саллас, чий банк взяв на себе шість інших кредиторів протягом останніх 18 місяців, сказав, що Піреус виділив 14 мільярдів євро для покриття 27 мільярдів євро проблемних кредитів, що становить близько третини його кредитного портфеля. Він каже, що його банку, ймовірно, не знадобиться додатковий капітал після перевірки якості активів і стрес-тесту з боку Європейського центрального банку в кінці цього року.

«Банк Греції використовував дуже консервативний підхід, і, я сподіваюся, що він вжив заходів обережності для того, щоб узгодити свою методику з тією, що практикується Європейським Центральним Банком», - прокоментував банкир. «У всякому разі, у нас в Піреусі достатньо резервних запасів, щоб бути готовим до будь-якого повороту подій».