Меню

Архів новин
«Кредитні картки є більш «розумним» фінансовим інструментом», - директор департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку
08 Cічня 2014

Як зазначив Іліас Музакіс, кредитні картки є більш «розумним» фінансовим інструментом, тому що клієнт може використовувати свої кошти, коли він насправді їх потребує. На його думку, це засіб більш гнучкого споживчого кредитування, який дозволяє клієнтам діяти раціонально, а банкам будувати довгострокові кредитні відносини зі своїми клієнтами: «Кредитні картки мають ряд функціональних переваг над іншими видами кредитів. Основним з них є пільговий період, протягом якого проценти за користування кредитними коштами не нараховуються. Пільговий період – це один з елементів, за допомогою якого банки залучають клієнтів. Він буде регулюватись та стане таким «продаючим» фактором, тому «грейс період» буде варіюватися від 50 до 60 днів», - вважає банкір.
Серед інших важливих переваг користування кредитними картками пан Музакіс відмітив можливість погашати лише мінімальний платіж навіть після закінчення пільгового періоду: «Це автоматично дозволяє позичальнику планувати варіанти погашення кредиту без значного фінансового навантаження», - каже пан Музакіс. Він також наголошує, що кредитні продукти на сьогодні – «найгарячіші» продукти на ринку, а розмір процентної ставки – один з основних факторів, які оцінює клієнт, коли обирає банк: «Кредитні картки не є виключенням та відносяться до тих продуктів, що виграють від зниження процентних ставок. Однак насправді, має значення саме ефективна кредитна ставка, яка зазвичай набагато вища,ніж номінальна, яку було анонсовано». Іліас Музакіс пояснює, за рахунок чого Піреус Банк зміг встановити мінімальну на ринку процентну ставку: «Це вдалось тому, що ми визначили сегмент ринку, який нас цікавить, встановивши мінімальний рівень офіційного доходу – 5 тис.грн. Крім того, наша «реальна ставка» ґрунтується на підході «ви отримуєте те, що ви бачите», без якихось прихованих платежів чи комісій».
Коментуючи прогноз щодо процентних ставок пан Музакіс підкреслив: «Завдяки тому, що споживчі кредити сприймаються, як високомаржинальні, всі процентні перепади зазвичай покриваються існуючим широким «спредом». Таким чином, я очікую, що процентні ставки у цілому на ринку збережуться на тому ж рівні, як і наразі – десь 30% річних», - прокоментував свій прогноз банкір.
Банкір вважає, що у новому році зміни в частині кредитних карток, здебільшого, торкнуться саме комфорту обслуговування, адже банки будуть вимушені забезпечити своїх клієнтів гнучкими умовами, скоротити кількість візитів до банку та обмежити бюрократію за рахунок використання дистанційних каналів обслуговування. Нові програми будуть існувати у формі цінової пропозиції чи навіть у формі спрощеного продукту»,- говорить Іліас Музакіс. Але водночас він не думає, що якісь значні зміни будуть імплементовані, оскільки кредитні картки в Україні ще не досягли стадії зрілості. «Зміни скоріш торкнуться вартості та процесу видачі, аніж якихось радикальних речей», - підсумував він.
Пан Музакіс розповів, як встановлюються ліміти по кредитних картках у банку: «У Піреус Банку клієнту не потрібно надавати ніяких додаткових гарантій для отримання кредитного ліміту до 50 тис.грн. Ми просимо лише довідку про рівень заробітної платні або наявність будь-яких інших кредитних зобов’язань. Заявки на кредитні ліміти понад 50 тис. грн. ми розглядаємо індивідуально, як нестандартні, тому у таких випадках можливий більш складний та тривалий процес прийняття рішень».
У банку зручна система погашення заборгованості за кредитною карткою, у тому числі і за допомогою системи електронного банкінгу WinBank: «По-перше, є можливість погашення через відділення банку. По-друге, через он-лайн платформу електронного банкінгу WinBank. Усі клієнти Піреус Банку можуть безкоштовно зареєструватися у системі WinBank та виконувати більшість операцій, включаючи можливість погашати власну кредитну картку, перевіряти баланс, здійснювати покупки, оплачувати свої рахунки за комунальні послуги і таке інше. Крім того, якщо клієнт не має доступу до Інтернету чи відділенню Піреус Банку, він може здійснити поповнення кредитної картки у відділенні будь-якого банку»,- каже директор департаменту роздрібного бізнесу.