Меню

Архів новин
Піреус Банк оголошує про придбання Millenium Bank Greece у Millenium BCP
25 Квітня 2013

Керівництво Піреус Банку впевнене, що придбання MBG додасть істотної синергії Групі, що зростає, і полегшить її майбутню рекапіталізацію. Міхаліс Саллас, Голова Ради директорів Групи Піреус Банку, заявив: "Після придбання "здорової " частини ATEbank та Geniki у минулому році і, зовсім недавно, придбання грецьких відділень Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank і Hellenic Bank, Піреус Банк продовжує відігравати провідну роль у реструктуризації грецького банківського сектору. Придбання MBG ще більше зміцнить наш капітал та можливості збільшення прибутку, у той час як інвестиції BCP у Піреус Банк перевершують мінімально необхідний 10%-ий поріг участі приватного сектора у запланованій рекапіталізації, що є необхідною умовою для збереження приватного статусу банку. Ми впевнені, що зможемо досягти ще більш високого рівня участі приватних інвесторів у цьому знаковому питанні для Піреус Банку".

Ця угода підписана в рамках, визначених Банком Греції та Грецьким фондом фінансової стабільності (HFSF), спрямованих на реструктуризацію грецької банківської системи та зміцнення її фінансової стійкості. Умови угоди були схвалені Грецьким фондом фінансової стабільності. Очікується, що угода буде завершена удругому кварталі 2013 року і підлягатиме остаточному узгодженню регулюючих органів.

Ключові положення угоди полягають у наступному:

  • Повна рекапіталізація MBG з боку BCP за 400 млн євро, у відповідності до вимог Банку Греції, за допомогою конвертації в розмірі 261 млн євро існуючого фінансування між підприємствами Групи, на додаток до 139 млн євро вже наданих BCP MBG у грудні 2012 (капітал MBG станом на грудень 2012 дорівнює 198 млн. євро). Після закриття угоди, Піреус Банк змінить поточні лінії фінансування для MBG. 
  • Винагороди, сплаченого Піреус Банком на придбання рекапіталізованого MBG складе 1 млн євро.
  • Поточне внутрішньогрупове фінансування буде відшкодоване MBG BCP двома траншами: перший, у розмірі 650 млн євро, буде виплачено на дату закриття угоди, а другий у розмірі 250 млн євро – протягом 6 місяців від закриття угоди. Після закриття угоди Піреус Банк змінить поточні лінії фінансування для МБГ.
  • BCP інвестує 400 млн. євро через приватне розміщення з вилученням переважних прав у рамках рекапіталізації HFSF, що призведе до володіння міноритарним пакетом акцій Piraeus Bank.

Придбання MBG сприятиме зміцненню життєздатності Піреус Банку завдяки синергії від інтеграції MBG у діяльність Піреус Банку. Ця угода, в поєднанні з передбачуваною інвестицію BCP в Піреус Банк розміром 400 млн. євро, як очікується, сприятиме подальшому зростанню акціонерної вартості компанії і зміцнить фінансове та стратегічне положення Піреус Банку, тим самим, збільшуючи привабливість банку для приватних інвесторів і цінності для інвесторів, у тому числі HFSF, в контексті майбутньої рекапіталізації. Після придбання MBG, Піреус Банк отримує повінстю капіталізований банк відповідно до вимог Банку Греції. Піреус Банк має унікальну можливість значно покращити роботу MBG на основі передового досвіду Піреус Банку, використовуючи при роботі з конкретними цільовими групами та альтернативними каналами максимум синергії, що виникне у результаті інтеграції банку у Групу.

Завдяки цій угоді, Піреус Банк ( попередні дані станом на 31 грудня 2012 року):

  • зміцнює свої лідируючі позиції на грецькому ринку банківських послуг, досягнувши 29% ринку депозитів та кредитів;
  • вигода від оціночної синергії оцінюється у 53 млн євро до оподаткування
  • досягає 10% мінімально необхідного рівня участі приватного сектора у майбутньому збільшенні статутного капіталу в рамках рекапіталізації грецьких банків.

Після цього придбання, активи Групи Піреус Банку дорівнюють 103 млрд євро, кредити 67 млрд. євро, депозити клієнтів 55 млрд євро (попередні дані). У Групі Піреус Банку працює 25 000 спеціалістів, загальна мережа філій складе 1765 відділень з присутністю в 10 країнах, на додаток до Греції. Barclays Bank PLC, діючи через свій інвестиційний банк Deutsche Bank AG, London Branch та Lazard Freres виступають в якості фінансових консультантів Піреус Банку для здійснення угоди.