Меню

Архів новин
Директор юридичного департаменту Піреус Банку Д.Голанова взяла участь у Першому Фінансовому форумі Асоціації Адвокатів України
27 Жовтня 2016

Директор юридичного департаменту Піреус Банку Д.Голанова взяла участь у Першому Фінансовому форумі Асоціації Адвокатів України із доповіддю на тему «Чому банки блокують клієнтські операції? Як адвокат може допомогти? Рекомендації з ефективності на шляху до ЄС».

Як повідомила Д. Голанова під час своєї доповіді: «Банківська система за суттю своєї діяльності є дуже вразливою до таких явищ, як відмивання грошей та фінансування тероризму. Боротьба з ними неможлива тільки силами правоохоронних органів та органів зі спеціальною компетенцією».

Відтак, у країнах Європейського союзу, інших країнах розвинутого світу створено стандарти та процедури фінансового моніторингу, що є обов’язковими для фінансових інституцій, банків щодо виявлення підозрілих трансакцій, запобігання їхній реалізації та інформування відповідних компетентних органів.

Наразі, як підкреслила Д.Голанова, клієнти банків стикаються з ситуаціями непорозуміння із банками щодо відказу банків проводити видаткові операції, блокування коштів на рахунках, що може спричинити значні збитки. Ефективний діалог між банком та клієнтом складається, перш за все, у грамотній оцінці правильності дій банку як суб’єкта первинного фінансового моніторингу, що зобов’язаний здійснювати управління ризиками легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або фінансування тероризму з урахуванням результатів ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта, послуг, що надаються клієнту, аналізу операцій, проведених ним, та їх відповідності фінансовому стану і змісту діяльності клієнта. Високопрофесійна юридична допомога сприятиме вирішенню складної ситуації, адже банки також налаштовані на збереження клієнтів та підтримку іміджу стабільної банківської установи.

Тож, вкрай важливо здійснювати ефективний фінансовий моніторинг, враховуючи весь позитивний досвід боротьби з цим явищем в інших країнах, особливо державах-членах ЄС як світових лідерів, у боротьбі з відмиванням грошей.