Меню

Архів новин
«Новий підхід до реструктуризації боргів дозволить мінімізувати обсяг проблемної заборгованості в портфелях банків України», – С.Наумов, Голова Правління Піреус Банку
04 Березня 2016

Впровадження в Україні реальних механізмів врегулювання існуючих проблемних кредитів підприємств одразу перед кількома кредиторами, дозволить перезапустити кредитування реального сектору економіки. Про це йшлося на круглому столі з обговорення переваг та недоліків законопроекту № 3555 «Про фінансову реструктуризацію», який відбувся в Незалежній асоціації банків України (НАБУ) за участі Національного банку, Міністерства фінансів, представників банківської спільноти та проектного офісу Національної ради реформ.

«Цей закон дасть можливість усім працювати в рівних умовах і успішно розплутувати складний клубок взаємовідносин позичальника і його кредиторів. Під час кризи втрачають усі: банки, компанії і держава. І дуже важливо, аби тягар цих втрат був поділений між усіма рівномірно і справедливо», – зазначив Сергій Наумов Голова Правління Піреус Банку під час дискусії за круглим столом.

Спікери погодилися, що найприйнятнішим виходом з боргового ступору для життєздатних компаній та фінансових установ є реструктуризація заборгованості, що може бути реалізовано шляхом відстрочення погашення боргу та сплати процентів, прощення частини боргу або передачі активів, тощо.

Як наголошувалося під час зустрічі у багатьох країнах світу вже було створено подібні системи реструктуризації боргів за участі кількох фінансових кредиторів. Серед успішних прикладів: лондонський підхід, стамбульський підхід, будапештський підхід та інші. В рамках цих систем кредитори спільно обмежують свої дії щодо стягнення заборгованості, а боржник отримує можливість для фінансового оздоровлення. Це допомагає кредиторам припинити конкуренцію і зосередитись на спільній меті – відновленні діяльності боржника і погашенні проблемних боргів.

У свою чергу голова правління Піреус Банку Сергій Наумов наголосив, що якби цей законопроект був прийнятий в Україні ще 7 років тому, банківська система країни сьогодні не мала б такого значного обсягу проблемної заборгованості в своїх портфелях. Відтак, чим скоріше цей закон набере чинності, тим більше компаній зможуть встати на ноги і відновити нормальну роботу.