Меню

Архів новин
Піреус Банк встановлює спеціальні курси конвертації валют за операціями з платіжними картками з 21 січня п.р.
23 Cічня 2015

Оновлені курси купівлі/продажу іноземної валюти за парами UAH/USD й UAH/EUR, що застосовуються для безготівкової конвертації валют у результаті проведення клієнтами транзакцій за допомогою платіжних карток встановлюються банком щодня та доступні у розділах "Платіжні картки VISA" та "Корпоративні картки Visa Business".

По операціях в євро, що було виконано за допомогою картки до гривневого рахунку, списання коштів відбувається за курсом продажу євро, встановленим банком для таких операцій на день списання. Аналогічно при операціях у доларах США, списання з гривневого рахунку проводиться за курсом продажу долара, встановленого банком для цих операцій на день списання.

Водночас, блокування на гривневому рахунку суми операції на момент її здійснення (тобто за кілька днів до фактичного списання) може здійснюватися як за курсом міжнародної платіжної системи Visa Int., так і за курсом банку на день здійснення операції. Відтак, заблокована і фактично списана суми можуть різнитися.

Відповідно, по операціях у гривні, виконаних за допомогою платіжної карти з рахунку у доларах США або євро, списання виконується за курсом купівлі банком долларів чи євро, встановленим для таких операцій на день списання. Блокування відповідних сум на момент проведення операції у цьому разі проводиться за курсом банку, встановленим на дату проведення операції, що у разі сильных коливань ринкового курсу, може призвести до виникнення різниці між заблокованою та фактично списаною з рахунку сумою коштів.

Як повідомила Катерина Вінницька, заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку, «наш банк постійно відслідковує коливання курсів та на момент проведення клієнтом операції, тобто її блокування на рахунку клієнта, у разі необхідності може заблокувати завищену суму у гривні аби уникнути виникнення несанкціонованого овердрафту по рахунку клієнта. Під час фактичного списання надлишкова заблокована сума розблоковується та стає доступною клієнтам. Ми наполегливо рекомендуємо нашим клієнтам під час виїзду за кордон або розрахунках в інтернеті мати запас коштів на рахунках у гривні для мінімізації ризику виникнення таких овердрафтів на рахунку, пов’язаному із різницею у курсах».

Звертаємо увагу на те, що під час розрахунків за товари та послуги, а також зняття готівки за допомогою платіжних карток за кордоном України транзакція по рахунку відбувається у два етапи. Перший — блокування на рахунку у момент здійснення операції необхідної суми, розрахованої за курсом міжнародної платіжної системи або банком на день операції. Другий — списання коштів з карткового рахунку, що за правилами міжнародної платіжної системи відбувається протягом 2-30 днів після здійснення транзакції за курсом, встановленим банком для операцій з платіжними картками на дату списання коштів. Внаслідок затримки між блокуванням суми та її списанням при коливаннях валютного курсу можливо виникнення різниці між сумою заблокованих та списаних з карткового рахунку коштів. Надмірно заблоковану суму буде повернуто клієнтові на рахунок протягом вищезазначеного періоду

Курси валют по операціях з платіжними картками можуть відрізнятися від офіційних курсів НБУ та комерційних курсів Банку з купівлі-продажу готівкової валюти. У разі виникнення додаткових запитань, будь ласка зверніться до Контакт-центру банку: 0 800 30 888 0 (дзвінки із стаціонарних телефонів у межах України безоплатні, з мобільних – згідно з тарифами операторів).