Меню

Архів новин
Агентство Fitch підтвердило рейтинг Греції зі стабільним прогнозом
24 Листопада 2014

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг Греції на рівні «В», прогноз стабільний, що був встановлений навесні поточного року.

Нагадаємо, що у травні агентство покращило кредитний рейтинг країни. Таке рішення було продиктовано успішним розвитком грецької економіки.

Наразі прогноз підтверджено, не дивлячись на суперечності між урядом Греції і «трійкою» кредиторів за макроекономічними показникам та не зважаючи на політичні ризики – можливість дострокових парламентських виборів у першому кварталі 2015 року.

Агентство відзначає, що уряд досяг бюджетних цілей у 2014 році і провів значне бюджетне коригування. Скоригований первинний профіцит, за прогнозами Fitch, складе 1,5% ВВП цього року, а дефіцит бюджету - 1,6%.

«Fitch очікує, що «трійка» завершить поточний огляд до кінця 2014 року, але є певний ризик, що він може затягнутися до початку 2015 року. Випустивши облігації на 3 млрд євро у квітні, Греція збільшила свої фінансові резерви, але доступ на ринок ще не надійний», - йдеться у повідомленні агентства. Fitch вважає, що середньострокове фінансування як і раніше буде ґрунтуватися на домовленостях уряду з офіційними кредиторами.

«Дострокові загальні вибори у першому кварталі 2015 року є вірогідним сценарієм і є ризик, що наступна адміністрація буде менше підтримувати економічні та податкові реформи», - вважають аналітики агентства Fitch.

Найболючіша фаза реформ у Греції закінчилася, і потреби у фінансуванні можуть бути покриті до кінця другого кварталу 2015 року без виходу на ринки і кошти «трійки», говориться в огляді.

Fitch прогнозує зростання ВВП Греції за підсумками 2014 року на 0,5% і на 2,5% у 2015 році. Це дещо нижче прогнозу уряду, закладеного у проект бюджету на 2015 рік.

Рейтингове агентство вважає, що грецькі банки добре капіталізовані, але якість їх активів слабка. Згідно з оцінкою ЄЦБ, ніяких додаткових вливань капіталу не потрібно, йдеться у повідомленні.