Меню

Архів новин
Піреус Банк є одним з найбільш висококапіталізованих та платоспроможних банків на ринку України
17 Листопада 2014

Піреус Банк є одним з найбільш висококапіталізованих та платоспроможних банків на ринку України, враховуючи виконання усіх обов'язкових нормативів Національного банку України. Про це повідомила прес-служба банку з посиланням на Сергія Наумова, нещодавно призначеного Наглядовою Радою Головою Правління АТ «Піреус Банк МКБ».

Як заявив банкір «Піреус Банк завжди виконував усі нормативи НБУ і на сьогодні їхні фактичні значення значно перевищують як мінімально необхідний рівень, встановлений НБУ у цілях надзору та контролю за станом банківської системи та окремих банків, так і середній рівень вказаних показників у банківський системі України.

Так, за інформацією банкіра, рівень миттєвої ліквідності Піреус Банку станом на 11.11.2014 р. перевищував середній рівень миттєвої ліквідності українських банків майже у 5 разів та досягав 207% при мінімально необхідному рівні 20%, тобто був вищим ніж мінімальні вимоги НБУ у 10 разів. Рівень поточної ліквідності Піреус Банку досягав 146%, а отже перевищував середній рівень цього показника по банківській системі майже у 2 рази, а мінімальний рівень (40%) — практично у 4 рази. Короткострокова ліквідність Піреус Банку на вказану дату знаходилася на рівні 122,5%, тобто була більш ніж у 2 рази вище ніж мінімальних вимог НБУ (60%) та в 1,4 рази вище ніж середня короткострокова ліквідність банківської системи України (85,7%). Відповідно, на даний час, як підкреслив С. Наумов, Піреус Банк взагалі не потребує підтримки ліквідності з боку НБУ та не задіяний у операціях із рефінансуванням, а, навпаки, розміщує надлишки ліквідності в НБУ.

Крім того, як повідомив банкір, Піреус Банк значно перевищує вимоги НБУ до достатності капіталу рівно, як і середньоринковий рівень цього показнику: станом на 11 листопада показник адекватності капіталу Піреус Банку складав 44,42% проти 15,36% у середньому по банківському сектору та при мінімально необхідному рівні цього показника у 10%. Водночас, коефіцієнт співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів банку склав майже 24% та відповідно у 2 рази перевищив рівень, продемонстрований банківським сектором України (12,2%) та у 2,7 рази мінімальні вимоги НБУ ( 9%).

Рівень негативно класифікованої заборгованості у кредитному портфелі Піреус Банку склав 5,28%, тоді як максимально дозволений рівень цього показника може бути у 2 рази вищим - 10%.

За словами С. Наумова, у загальному вигляді ці показники свідчать про платоспроможність та здатність банку своєчасно та у повному обсязі розраховуватися за всіма своїми зобов'язаннями, що виникають із його діяльності. Отже, платоспроможність Піреус Банку та його готовність і спроможність виконувати усі свої зобов'язання у декілька разів перевищує середній рівень платоспроможності банківської системи України.

Таким чином, заявив С. Наумов, НБУ не може мати претензій до ліквідності та достатності капіталу Піреус Банку, а також до діяльності банку у цілому, що неодноразово підтверджувалося результатами перевірок НБУ, у тому числі відносно фінансового моніторингу. Ще одним підтвердженням цього стала сьогоднішня заява НБУ «Про необґрунтовану інформацію в деяких українських засобах масової інформації», в якій, зокрема, підкреслюється: «інформація, сьогодні з’явилася у газеті «Капітал», зокрема, в статті під назвою «НБУ планирует до конца года закрыть более десятка банков», є недостовірною, тобто такою, що не відповідає дійсності та містить відомості, яких не існує взагалі».

Відтак, як заявив Сергій Наумов, «будь-яка негативна інформація стосовно фінансового стану Піреус Банку або якихось проблем із регулятором не відповідає дійсності, є безграмотністю або навмисними спекуляціями».

«Піреус Банк продовжує працювати, виконувати усі свої зобов'язання перед клієнтами. Ми ніколи навіть не затримували виконання зобов’язань перед жодним вкладником за всі ці роки, що присутні в Україні. Ми, частина потужної міжнародної банківської групи, не тільки не збираємося лишати український ринок, а й навіть нарощуємо свої інвестиції. Більше того, наші показники платоспроможності та фінансового стану незважаючи на вкрай складну ситуацію у країні залишаються набагато кращими, ніж у банківському секторі загалом. Що ж до поширення та використання неправдивої інформації можу лише сказати: до інформування суспільства треба ставитися з великою відповідальністю. І бути готовим за це відповідати. Адже в результаті однієї помилки або неперевіреного джерела можуть фінансово та морально постраждати клієнти банку, їхні сім'ї, насамкінець співробітники, які кожний день докладають зусиль аби задовольнити потреби своїх клієнтів та захистити їхні фінансові інтереси», — підкреслив банкір.