Меню

Архів новин
«Успішний результат стрес-тесту Піреус Банку, проведений ЄЦБ, є свідченням сили нашого банку», — Янніс Кіріакопулос
07 Листопада 2014

«Успішний результат стрес-тесту Піреус Банку, який проводився Європейським центральним банком серед 130 провідних банків Європи, є свідченням сили та надійності Піреус Банку за будь-яких обставин. Відповідно до «базового» та до «несприятливого» сценарію стрес-тестів, що враховували збільшення капіталу банку у квітні 2014 р. на 1,75 млрд. євро, достатність капіталу Піреус Банку значно перевищує необхідні вимоги. Наші показники капіталу були б зміцнені і більше у разі конверсії відкладених податкових активів у відкладений податковий кредит: за умови цього припущення CET1 показник досягає 11,8% та 12,4% у «базовому» та «несприятливому» сценаріях для статичного та динамічного балансу відповідно. А отже, підіймають Піреус Банк на топ-рівень серед європейських банків», – прокоментував результати стрес-тестів, оприлюднених ЄЦБ минулого тижня, Янніс Кіріакопулос, голова міжнародного банкінгу Групи Піреус Банку та голова наглядової ради Піреус Банку в Україні.

«Піреус Банк був серед 130 найбільш важливих європейських кредитних установ, що було протестовано Європейським центробанком, саме перед тим, як запровадити безпосередній нагляд цих банків через єдиний наглядовий механізм у листопаді 2014 р. Отримані результати підтверджують відповідність Піреус Банку самим вимогливим стандартам», — додав Ніколас Зензефіліс, член правління Піреус Банку в Україні, відповідальний за діяльність казначейства та фінансового департаменту.

Оцінку було здійснено на основі балансового звіту станом на 31 грудня 2013 р. («Статичний баланс») і плану реструктуризації («Дінамічний баланс»), обидва з яких було протестовано на умовах «базового сценарію» та «несприятливого сценарію».

На основі динамічного балансу Піреус Банк продемонстрував рівень достатності капіталу першого рівня (Сommon Equity Tier1 — «CET1 ratio») у розмірі 11,4% при «базовому» сценарії і 6,7% при «несприятливому» , тоді як мінімальні вимоги ЄЦБ до цих показників встановлено на рівні і 8,0% й 5,5% відповідно.

Статистичний баланс, що враховує збільшення капіталу на 1,75 млрд. євро у квітні 2014 року, а також виплату державі 750 млн. євро за власними привілейованими акціями у травні 2014 року, забезпечує 10,7% и 6,1% капиталу першого рівня у «базовому» й «несприятливому» сценаріях відповідно. Ці показники не враховують переваги від можливої конверсії відкладених податкових активів у відкладений податковий кредит (L.4302/2014 з урахуванням правок від 16 жовтня 2014 року).

 
Статичний баланс *
Динамічний баланс
Базовий сценарій (мінімальний критичний рівень – 8,0%)
10,7%
11,4%
Несприятливий сценарій (мінімальний критичний рівень — 5,5%)
6,1%
6,7%

(*) з урахуванням збільшення капіталу на 1,75 млрд. євро у квітні 2014 р. з урахуванням виплати за власними привілейованими акціями у розмірі 750 млн. евро у травні 2014 р.

Утім, якщо врахувати переваги від конвертованих відкладених податкових активів, показник капиталу першого рівня за статичним балансом зросте до 11,8% у «базовому» сценарії і до 7,7% у «несприятливому», забезпечуючи Пиреус Банк буфером з додаткового капіталу понад мінімального рівня відповідних показників , що складають 8,0% у «базовому» та 5,5% у «несприятливому» сценарії.

Після рекласифікації відкладених податкових активів у відкладений податковий кредит
Статичний баланс *
Динамічний баланс
Базовий сценарій (мінімальний критичний рівень – 8,0%)
11,8%
12,4%
Несприятливий сценарій (мінімальний критичний рівень — 5,5%)
7,7%
8,0%

(*) з урахуванням збільшення капіталу на 1,75 млрд. євро у квітні 2014 р. і з урахуванням виплати за власними привілейованими акціями у розмірі 750 млн. евро у травні 2014 р.