Меню

Архів новин
«Питання, пов'язані з подальшим обслуговуванням клієнтів у Криму, залишаються актуальними», – Діана Голанова, заступник директора юридичного департаменту Піреус Банку
10 Жовтня 2014

Питання, пов'язані з подальшим обслуговуванням клієнтів в Криму, а також майном банку на окупованій території, залишаються актуальними, як і раніше. Про це заявила банкір, виступаючи під час проведення круглого столу «Ведення бізнесу та власність в Криму: Правові аспекти та нові реалії захисту», який відбувся 9 жовтня 2014 року в Києві і став майданчиком для обговорення шляхів виходу із ситуації, яка склалася для українського бізнесу в Криму, і пошуку найбільш ефективних моделей його подальшої діяльності в сучасних умовах.

За її словами, відповідно до Постанови НБУ №260 від 06 травня 2014 року діяльність українських банків у Криму була припинена, проте, питання, пов'язані з подальшим обслуговуванням клієнтів і власним майном банку на території Криму залишилися актуальними, як і раніше. Зокрема, порядок дій банку у випадку, якщо вкладник звернувся в російський Фонд захисту вкладників, а також питання забезпечення прав клієнтів, які не мають можливості приїхати на материкову частину України.

«У своїй діяльності Піреус Банк керується принципом виконання прийнятих зобов'язань перед клієнтами і вкладниками банку. Однак, чинне нормативне поле не вирішує всі практичні питання і вимагає додаткового нормативного регулювання та підтримки Національного Банку України», – зазначила Діана Голанова, заступник директора юридичного департаменту Піреус Банку.

Під час круглого столу також обговорювалися питання захисту інтересів українських банків на тимчасово окупованій території; вільної економічної зони в Криму; наслідки у зміні правового статусу майна для держави Україна і приватних осіб; нововведеня, які очікують власників нерухомості в Криму; українського судочинства по кримським питаням; міжнародного захисту українських активів у Криму.

Особливу увагу викликала сесія, на якій обговорювались питання захисту інтересів українських банків на тимчасово окупованій території, зокрема: можливості українських банків у стягненні з кримських компаній по раніше виданим кредитам; відповідальності кримських позичальників перед українськими банками; робота банків із кримськими вкладниками.

Організатором заходу виступила юридична фірма «Ілляшев та Партнери». Генеральний медіа партнер – видавництво «Юридична практика».

Разом із представником Піреус Банку в круглому столі брали участь Михайло Ілляшев, керуючий партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери»; Валентина Симоненко, голова Ради суддів України; Анна Онищенко, голова Державної реєстраційної служби України; Андрій Оністрат, голова спостережної ради банку «Національний кредит»; Олена Ситник, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ; Микола Селівон, голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при ТПП України. Модерував дискусію під час круглого столу Рустам Колесник – шеф-редактор газети «Юридична практика».